суббота, 8 февраля 2014 г.

Урок географії "СИСТЕМИ РОЗСЕЛЕННЯ І РОЗВИТОК ПОСЕЛЕНЬ", 9 клас

ТЕМА: СИСТЕМИ РОЗСЕЛЕННЯ І РОЗВИТОК ПОСЕЛЕНЬ
МЕТА: Н: Ввести поняття: міське і сільське населення, урбанізація,  субурбанізація.  Визначити типи населених пунктів. Охарактеризувати територіальні відмінності в рівнях урбанізації різних регіонів України. Описати систему  міського розселення України. Міські агломерації. Типи міст за розмірами та за функціями.
 Охарактеризувати сільське розселення і його географію, типи сільських поселень, особливості їх розміщення. Назвати соціальні проблеми сільського населення, шляхи їх розв’язання.
 Р: Сприяти формуванню навчальної, інформаційної, загальнокультурної, валеологічної компетентностей. Розвивати вміння працювати з картами і іншими джерелами інформації.
В:  виховувати в учнів розуміння їхньої причетності до процесів, що відбуваються у державі. Формувати мовну культуру.
Обладнання: Карта адміністративно-територіального поділу України, презентація, підручник, атласи.
Тип уроку: комбінований.

ХІД УРОКУ

Організаційний момент
Проводимо гру – енержайзер «Налаштування на успіх» Повідомляємо учням, що вчитель має талісман успіху (будь-який незвичний предмет)  і пропонуємо до нього доторкнутись. Разом декілька учнів висловлюють думки – що для них вважатиметься успіхом на уроці.
Перевірка домашнього завдання
На 6 балів – тести. (Додаток А)
На 9  балів - тести. (Додаток А) + словник понять
На 11 балів - тести. (Додаток А)  + робота з картою світу – наносимо 10 країн з найбільшою українською діаспорою.


Актуалізація і корекція  опорних знань,  вмінь та навичок учнів
Соціогеографічний практикум
Проведіть дослідження, виявіть, як оцінюють люди місце свого проживання. В основі дослідження лежить анкетування місцевих жителів і аналіз анкет. В анкеті запропонуйте такі запитання: (Запитання – у презентації. До аналізу анкет залучаємо учнів) Після аналізу  запитуємо – з якою темою можуть бути пов’язані запитання анкети. 
1. Ваш вік.
2. Ви живете в цьому районі постійно чи змінювали район про­живання?
3. Хотіли б ви змінити район проживання?
4. Якщо ні, то чому?
5. Якщо так, то куди б ви хотіли переїхати?
6. Що вас не влаштовує в районі проживання?
7. Що ви запропонували б для поліпшення умов проживання у вашому районі?
Після визначення теми пропонуємо написати її на дошці, знайти у підручнику.  За структурою матеріалу підручника визначаємо коло навчальних питань. Визначаємо головні і з них формулюємо план, який також записуємо на дошку.
ПЛАН
1.     Система розселення ,що сформувалась в Україні;
2.      Міські населені пункти.
3.     Сільське населення.

Вивчення нового матеріалу
1.      
Проаналізуйте карту густоти  населення України і дайте відповіді на такі запитання:
1. Який колір переважає на карті? Що він означає?
2. В якій частині України переважає більш інтенсивне фарбування? Чому?
3. Що позначено на карті пунсонами?
4. Що можна сказати про розміщення пунсонів на карті? У якій частині України більше скупчень пунсонів? Чому?
5. Який показник характеризується на карті діаметром пунсона?
6. Назвіть найбільші міста України.
7. У якій частині України, на ваш погляд, найбільша густота населення? Чому?
8. У якій часині України найбільша густота сільського населенння? Назвіть її показники.
9. У яких областях висока частка міського населення?
  В результаті аналізу карти учні виробляють висновок про розміщення населення, який повідомляють усно.
Демонструємо  схему у презентації

          
Учні називають типи населених пунктів.


2 Міське населення опрацьовуємо за П8 підручника. За матеріалами прочитаного учням пропонується скласти опорну схему «Місто» і словник термінів.
У словник:
 Система розселення – це сукупність населених пунктів певної території, неоднакових за кількістю мешканців і функціями, об’єднаних різними видами зв’язків.
Урбанізація – це історичний процес підвищення ролі міст в економічному і культурному житті суспільства, що виражається в зосередженні промисловості і населення в містах і поширенні міського життя.
  Рівень урбанізації – це частка городян у загальній кількості населення країни. Даний показник виражається у процентах.
  Місто – населений пункт, кількість населення якого складає на менше 10 тис. осіб і більша частина  (не менш 80%) зайнята не в сільському господарстві
Поліфункціональні міста  одночасно виконують безліч функцій, у тому числі: адміністративного центру;  наукового центру; промислового центру; транспотртного центру;
  культурного центру; історичного центру.
Монофункціональні міста виконують лише одну функцію. Наприклад: центр гірничодобувної промисловості, місто-курорт тощо.
Агломерації зосередження міських поселень навколо великого міста.
Міська агломерація – компактне просторове угруповання, головним чином, міських поселень, об’єднаних в одне ціле стійкими й інтенсивними виробничими, трудовими, культурно-побутовими і рекреаційними зв’язками.
  Моноцентричні агломерації  – з одним центром, що підпорядковує своєму впливу всі інші поселення, розташовані в приміській зоні. Міста цієї зони називають „містами-супутниками”. У моноцентричній агломерації центр набагато перевершує інші населені пункти за кількістю населення та економічним потенціалом.
  Поліцентричні  агломерації – мають кілька взаємопов’язаних міст-центрів.
  Субурбанізація – зростання приміської зони більш швидкими темпами, ніж зростання основного міста – ядра агломерації.
Зразок схеми-опори:


1.     Сільське населення.
Застосовуємо метод «Снігова куля». Використовуючи матеріал підручника, карт, власний досвід  збираємо інформацію на тему «Сільське населення України». Потім вибираємо головне, у вигляді тез записуємо в зошит.
Головні тези:  ( у презентації)
-         Типи сільських поселень – села, хутори, селища
-         За людністю їх поділяють на малі (200 осіб), середні (200-500 осіб), великі (понад 500 осіб)
-         Сіл  в Україні 28504, у 21 раз більше, ніж міст.
-         За функціями села окрім сільськогосподарських, можуть виконувати виробничі, соціальні і організаційно- економічні функції.
-         Більшість сіл в Україні зазнають соціальних проблем.

Географічне аудіювання
У сільській місцевості України нагромадилось багато соціально-економічних проблем. Найгостріші серед них — безробіття та бідність, що зумовлюють трудову міграцію сільського населен­ня; занепад соціальної сфери; поглиблення демографічної кризи, обезлюднення та відмирання сіл. Це є наслідком як попередніх, так і новітніх негативних процесів і явищ, зокрема економічної кризи 90-х рр. XX ст. і прорахунків, допущених у процесі аграр­них трансформацій.
Більше третини сільських жителів працездатного віку є незайнятими, тобто не працюють як наймані особи, не ма­ють ніякої власної справи і не виробляють товарної продукції в особистих селянських господарствах. Рівень зареєстровано­го безробіття в сільській місцевості більш ніж удвічі вищий порівняно з міськими поселеннями і на відміну від останніх зростає. Велика кількість сільських жителів у найбільш ак­тивному віці в пошуках роботи виїжджає із сіл, у тому числі за кордон. Споживчі витрати сільського населення на 20 %, у тому числі грошові — в 1,8 разу менші, ніж міського. Більше 70 % споживчих витрат селян — це витрати на харчування, що є проявом бідності. Сукупні ресурси сільських домогосподарств більш як на третину формуються за рахунок грошових та на­туральних надходжень від особистих селянських господарств. Рівень оплати праці в сільському господарстві (990 грн.) у 2008 р. був удвічі менший, ніж у середньому в економіці (1739 грн.) і промисловості (1965 грн.).
Не припиняється скорочення мережі закладів соціальної інфраструктури села (шкіл, дошкільних закладів освіти, клубів та будинків культури). Фактично не функціонує служба побуту, закриваються підприємства торгівлі, особливо в малих і відда­лених селах. Матеріальна база соціальної інфраструктури села фізично і морально зношена. Розширюється коло сіл, жителі яких не мають змоги отримувати найнеобхідніші послуги за місцем проживання.
За останні 15 років чисельність сільських жителів значно скоротилась. Це відбувається головним чином унаслідок де­популяції населення, яка щороку зростає і досягла у 2008 р.
163,3 тис. чол. Порівняно з 1990 р. рівень депопуляції на селі підвищився у 3 рази. Вікова структура сільського населення деформована: частка осіб працездатного віку менша, ніж серед міського населення.
Для розв’язання проблем села створено державну програму, основною метою якої є забезпечення в сільській місцевості спри­ятливого середовища для життя людей, а це у свою чергу буде запорукою ефективної роботи сільського господарства, сталого розвитку сільських населених пунктів.
Завдання програми:
• створення умов для продуктивної зайнятості сільських жите­лів на основі ефективного використання природно-ресурсного потенціалу села, стимулювання розвитку підприємництва, що забезпечить створення нових робочих місць та істотне збільшення доходів;
• заохочення молоді до роботи і проживання в сільських на­селених пунктах;
• формування соціальної інфраструктури, спроможної задо­вольняти різноманітні потреби сільського населення;
• запобігання занепаду сільських населених пунктів, розши­рення можливостей сільських громад у розв’язанні проблем життєдіяльності населення.
Після аудіювання –  учні відповідають на запитання «Що нового почули».

Закріплення нових знань та вмінь учнів
Довідковий матеріал: 794 тис., Алушта, 317 тис., Бориспіль, 36 тис., 54 тис., Одеса. (Картки)

Приклади
назва групи міст
кількість насе­лення, тис. чол.
назва міста
кількість насе­лення, тис. чол. (на 2001 р.)
Малі




50–100




Полтава



Львів




1027
Підсумок уроку
Словникова робота ( повторення нових понять.). Відповідаємо на запитання «чого нового навчились?
-         Чи успішною була наша робота.


Домашнє завдання
Опрацювати п8,9
Підготувати повідомлення на тему «Безробіття – види, причини, наслідки»

ДОДАТКИ
Додаток А
Тестова перевірка знань  ( 1 – 1 бал)
1.     До корінних народів України належать:
А) Українці та кримські татари Б) Українці та росіяни
В) Українці та білоруси                 Г) Українці та поляки
2. У сучасному національному складі населення частка українців найбільша
А) У північних областях                Б) У західних областях
В) У АР Крим                                 Г) У центральних областях
3. Переважна кількість віруючих в Україні
А) Православні християни             Б) Греко-католики
В) мусульмани                                Г) Протестанти
4. Вкажіть назву регіону, де проживають гуцули і бойки
А) Полісся                    Б) Середнє  Подніпров’я
В) Слобожанщина       Г) Центральна і східна частини  Карпат
5.  Укажіть помилкове твердження
А) Угорці в Україні проживають переважно у Закарпатті
Б) Білоруси – третя за чисельністю національна група в Україні
В) Найчисельніша діаспора проживає у США
Г) Українську діаспору на території колишнього СРСР називають  східною
6.  До етнографічних груп  Українців належать
А) Гагаузи          Б) Караїми
В) Поліщуки        Г) Чехи
Словник понять
1.     Корінне населення
2.     Етнографічні групи
3.     Діаспора
4.     Етнографія
5.     Національний склад населення











Додаток В
Альтернативні завдання, які можна використати при проведенні уроку
Завдання 1. За схемою «Типи поселень» дайте відповіді на питання. Які типи поселень розрізняють? За якими ознаками виділяють міські та сільські населенні пункти. Що називають містом? селом? сели­щем міського типу?
Завдання 2. За схемою «Типи поселень» та відповідною картою атласу дайте відповідь на питання. На які групи поділяються міста за людніс­тю? за функціями? Наведіть приклади міст малих та середніх за людністю. В якому регіоні України сконцентровані великі міста? Поясніть. Назвіть приклади міст-курортів. Які функції виконує ваше місто (найближче до вас місто)? Які функції виконують міста-мільйонери?
Які функції виконує місто Ковель? Ялта? Кіровоград? Харків? Львів? Шостка? Кам’янець-Подільський?
а) житель села Дібровка Миргородського району;
б) житель Полтави;
в) киянин.
1998
2001
Київ
2621
2611
Харків
1521
1470


1. Місто знаходиться в лісостеповій зоні на перехресті залізнич­них, автомобільних і річкових шляхів. Населення міста — по­над 234 тис. чоловік. Засноване в 1571 р. Місто розташоване по обидва береги річки: на лівому — житлові квартали, а на правому — промисловий район. У цьому місті виготовляють автомобілі великої вантажопідйомності. На південь від міс­та — родовища залізної руди. (Кременчук)
2. Місто знаходиться в степовій зоні. Населення — понад 492 тис. чоловік. Засноване в XVI ст. як фортеця Кальміус. Місто-порт — найбільше на берегах цього моря. З 1948 по 1989 р. це місто мало іншу назву. У місті працюють два металургійних комбінати. (Маріуполь)
Завдання 6. Міста можуть розташовуватись як у вигляді одиночних центрів, так й у вигляді скупчень. З часом великі міста об’єднують навколо себе невеликі міста-супутники та найближчі села. Такі скупчення, системи міст називають агломераціями.






Комментариев нет:

Отправить комментарий