суббота, 8 февраля 2014 г.

Виставка "Популярно про геологію

Популярно про  геологію
Сценарій заходу
Мета:
 -  формувати світогляд (наукові  уявлення), пов'язані із формуванням гірських порід і мінералів, їх ознаками, основними властивостями, значенням і використанням.
-          екологічне виховання розуміння цінності природи як першоджерела матеріальних і духовних сил суспільства і кожної людини; відповідальне ставлення до природного середовища тощо.
-         економічне виховання - формування економічно  усвідомленого ставлення до природного середовища,бережливе ставлення до природи, як до багатства країни.

Форма проведення : виставка

Обладнання: Колекції гірських порід і мінералів, карта «Корисні копалини України, презентація, учнівські фотоматеріали, проекти «використання корисних копалин.
Вік учасників – учні 1- 8 класів
Хід заходу
План.1. Повторення базових понять з геології.
2. Знайомство із корисними копалинами України і їх розміщенням.
3. корисні копалини Хмельниччини.

Доброго дня. Ми раді вітати вас на виставці мінералів і гірських порід присвяченій дням  екології. Наше спілкування пропонуємо розпочати з вікторини. Назвімо їх. За правильно названі отримуємо додаткові бали. Найбільш уважні учні, які протягом усієї екскурсії набрали найбільшу кількість балів отримають оцінку 12 балів з географії або природознавства  (
Запитання:
-         Яка наука вивчає мінерали і гірські породи (Геологія)
-         Як називають тверді тіла, що мають постійний хімічний склад  (мінерали)
-         Як називають тверді тіла, які складаються із однакових гірських порід і мінералів, або великі скупчення одного мінералу у земній корі (гірські породи)
-         На які групи поділяють гірські породи за походженням ( осадові, магматичні, метаморфічні)
-         На які групи поділяють гірські породи за призначенням ( паливні, рудні, нерудні)
-         Наведіть приклади паливних, рудних і нерудних корисних копалин)
Тепер звернімося до колекцій. Перед нами – паливні, рудні, нерудні корисні копалини. Познайомимось ближче.
Паливні гірські породи нафта, вугілля кам’яне і буре, торф, горючі сланці. (демонструємо) Вони мають органічне походження , тобто утворились із решток організмів, частіше рослин. Про це свідчать залишки рослин у торфі, відбитки у вугіллі.  Горять завдяки вмісту вуглецю. Ви можете познайомитись із використанням цих корисних копалин. ( демонструэмо)
Рудні корисні копалини використовують для виробництва металів. (колекції). Ми бачимо…………………………………………
Вони мають переважно магматичне походження. Вирізняються високою вагою(спробуємо), часто блиском.
            Нерудні корисні копалини найбільш різноманітні за походженням і використанням. Серед них вирізняють будівельну сировину (демонструємо).
Хімічна сировина – це сірка, фосфорити і апатити, сіль. ( демонструємо) Із них ми отримуємо фосфор, сірку, їх похідні, зокрема кислоти.
            Декоративне і ювелірне каміння у колекціях  представляють кварц, яшми, корунд, агат, кришталь. Їх називають самоцвітами. В Україні їх видобувають на ЖИТОМИРЩИНІ, В Криму, Волинь багата на бурштин. У Балаклаві є яшмовий пляж. Не дуже гарні у природі вони набувають особливої привабливості у виробах.
            Вода – найцінніша і найбільш розповсюджена із корисних копалин.
            До інших нерудних корисних копалин можемо віднести графіт, каолін, лікувальні води і грязі тощо.

2. Наша земля надзвичайно багата на корисні копалини. Звернімо увагу на карту.  В Україні розвідано 20 тис. родовищ та проявів 111 видів корисних копалин. Серед них нафта і газ – Причорноморська, Дніпровсько -  Донецька, Карпатська провінції. Кам’яне вугілля – Донецький і Львівсько – Волинський басейни. Буре вугілля – Придніпровський і Карпатський басейни.
            Рудні представлені покладами ртуті (Микитівське і Костянтинівське робовища), залізної руди ( Кременчуцький, Криворізький, Білозерський і Керченський басейни), марганцю (Нікопольський басейн)Крім того є поклади титану, алюмінію, міді, поліметалів і навіть золота.
            Нерудна сировина – це поклади цінних гранітів Житомирської області, базальт, мінеральні води і грязі, сіль і сірка і багато іншого.( показуємо на карті.
           
3 Хмельницька область не сама багата на корисні копалини, проте і у нас видобувають певні мінеральні ресурси. Назвімо їх. За правильно названі отримуємо додаткові бали. ( пісок, глина, граніт,  мінеральні води, вапняк)

Наша екскурсія добігає кінця. Перейдемо до  нагороди  найбільш уважних слухачів. Порахуємо бали. У кого найбільша кількість? Нагороджуємо сертифікатами найактивнішого слухача і оцінкою з природознавства або географії. Привітаємо переможців. На завершення візьмемо кілька інтерв’ю на камеру. Найкращі – розмістимо на сайті школи. Що найбільше сподобалось у екскурсії?? Що нового дізнались??  Дякуємо. Подякуємо також ведучим заходу, до побачення.  



Комментариев нет:

Отправить комментарий